Get Adobe Flash player
1. Alle doppen en deksels moeten hard zijn. Als deksels makkelijk te verbuigen/ dubbel te vouwen zijn mogen deze niet ingezameld worden. Waarom?: zachter plastic smelt anders tijdens het recycleproces en verstoord en vervuild deze daardoor. Wat extra kosten met zich mee kan brengen.

2. De doppen en deksels dienen schoon van andere materialen te zijn. Er mag dus bijvoorbeeld geen karton, metaal of rubber aan zitten. Dit moet worden verwijderd of de dop worden weggegooid. Waarom?: de doppen worden vermalen en als plastic granulaat verkocht om uiteindelijk plastic pallets van te maken. Andere materialen verstoren dit recycleproces. En zorgen er dus voor dat de kwaliteit van het granulaat achteruit gaat. Waardoor het minder oplevert of zelfs afgekeurd moet worden.

3. We kunnen niet selecteren op plastic code. Waarom?: Kortweg omdat niet in alle doppen en deksels die ingezameld mogen worden een code ingegraveerd is.

4. De doppen dienen schoon ingeleverd te worden bij de inzamelpunten. Waarom?: het schoon inleveren is voornamelijk voor de inzamelpunten. Omdat de zakken met doppen daar geruime tijd opgeslagen zullen staan en anders gaan schimmelen en stinken. Voor het recyclebedrijf maakt het niet veel uit.

5. De doppen dienen los in stevige zakken te worden aangeleverd. Waarom?: De doppen dienen los bij de verwerker te worden aangeboden. De chauffeurs legen de zakken in een container en of big Bags. Het wordt een erg tijdrovende klus als in de vuilniszakken ook nog andere kleine zakjes met doppen zitten.

6. Er mogen geen andere producten van plastic ingezameld worden. Geen potjes, geen lepeltjes, geen flessen et cetera.

Waarom?: Ondanks dat dit dezelfde soort plastic lijkt te zijn is dit qua grondstof niet altijd het geval. Er zal dan veel verwarring, en dus vervuiling, ontstaan als het ene potje wel geaccepteerd kan worden en de andere niet. Daarbij komt dat grotere plastic voorwerpen een ander recycleproces door moeten en dus apart zouden moeten worden aangeleverd. Dit is logistiek niet haalbaar. Vandaar de naam plastic doppen actie.

7. In het gehele land zijn de regels hetzelfde. Het maakt niet uit welke chauffeur het op komt halen of waar de doppen naartoe gebracht worden.

Copyright © 2015. RadioCalista.